Om pumi

Om Pumi

En pigg och alert allroundhund med ett förflutet som herdehund i Ungern är pumin en glad, intelligent och lättlärd hund, med vallhundens känsliga sinnelag och ett visst mått av terrierns  skärpa.

Rasen är inte särskilt vanlig i Sverige, men dess framfart på lydnads- och agilityplanerna har gjort att den stadigt ökar i popularitet. De glada, livliga öronen och det koalabjörnsliknande ansiktet ger rasen dess särpräglade utseende.


Allmänt om rasen

Pumin är en medelstor vallhund, runt 40 cm i mankhöjd, Den skall vara kvadratisk med sluttande rygglinje. Svansen ska bäras tydligt uppåt över rygglinjen. Huvudet skall vara långsträckt. Karaktäristiskt för rasen är de mycket rörliga öronen! De skall vara högt ansatta, upprättstående med vikta, pälsbeklädda tippar. Alla färger på pälsen är godtagbara, under förutsättning att den är jämn och obruten av vita tecken. Den förekommer i svart, cremé och vit samt grå i olika nyanser. Pälsen är vågig eller lockig och blir c:a 10 cm lång. Den fäller inte, men kan vara i behov av sax och kam ibland.


Egenskaper och mentalitet

Pumin älskar att vara nära sin familj som den också ser som sin flock. Att ligga i knäet likväl som att sova i sängen brukar vara uppskattat av Pumin om tillåtelse ges.  I Pumin  ryms både ett spralligt temperament och en stor arbetsvilja, dessutom ett mycket tilltalande yttre. Den är barnslig, sprallig och lekfull långt upp i åldern och hänger med glädje och entusiast med på alla aktiviteter som familjen erbjuder.


Den är mycket lättlärd, lyhörd och snabb i sin uppfattning och sitt utförande och inte minst i sina rörelser. Dess kvicka sätt och dess lättlärdhet gör den till en utmärkt tävlings- och träningskamrat både vad det gäller lydnad, agility, flyball m.m. Den är villig att lära sig allt, det är bara den egna fantasin som sätter gränser. Men även den icke arbetande hunden behöver mental stimulans. Det kan man ge den genom att till exempel lära pumin olika konster för hemmabruk, då det bor en clown i varje pumi. 

Mer information om de ungerska raserna finns på: svkfur.com/